Końcowka wydechu do 2.0TDI BKD

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anerys
    Classic
    • 2010
    • 8

Zamieszczone przez sesik
    Ja na spocie obok twojego auta nie parkuje bo wstyd :szeroki_usmiech
    oj tam :2kc
  • krisekpl
    Classic
    • 2009
    • 24

Witam,

Czy ktos montował u siebie końcówke wydechu o numerze FDC610 001 do wydechu w 2.0TDI
    Ponoć jest dedykowana do 1.9 TDI, czy jest jakaś roznica, czy da radę ja zamontowac po obcięciu zakrzywionej końcówki rury?

Jest to końcówka przykrecana na opaskę i śrubę (podobna jak na załączonym zdjęciu)
    Załączone pliki

Komentarz

• Andrev3
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 6116

Myślę że spokojnie możesz założyć do swojej Octavii.
      Zapodaj ile Cię kosztowała ta końówka bo też jestem taką zainteresowany :diabelski_usmiech
      RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• krisekpl
        Classic
        • 2009
        • 24

Koncówka w ASO kosztuje 230 PLN
        Andrev3 u Ciebie to napewno się nada bo masz 1.9TDI, ale u mnie to nie wiadomo, dlatego się pytam czy ktoś juz ją zakladał w 2.0TDI

Komentarz

• miguello
          RS
          • 2008
          • 1849

krisekpl, Kilka osób zakładało tyle że nikt chyba tego przykręcał... Trzeba to chwycić spawem bo te śrubeczki zgubisz razem z końcówką...

Może być być tak że ta obrączka jest ściągana i normalnie się ja spawa :wink:

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

krisekpl, ma mniejszą średnicę niz do 2,0
            porównaj sobie to co masz na stronie poniżej to bedziesz wiedział
            Speciálka na autodoplňky od roku 1999. Vše pro Vaše auto. Odborně poradíme a pomůžeme s výběrem. E-shop na autodoplňky Ostrava. Specializovaný obchod s kompletním sortimentem doplňků na auta. 20 let zkušeností.

poza tym końcówki do RSa w sklepie kosztują tyle samo(ok 200PLN) więc po co cudować
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• keraj998
              Rider
              • 2008
              • 359
              • Volkswagen

Zamieszczone przez miguello
              krisekpl, Kilka osób zakładało tyle że nikt chyba tego przykręcał... Trzeba to chwycić spawem bo te śrubeczki zgubisz razem z końcówką...

Może być być tak że ta obrączka jest ściągana i normalnie się ja spawa :wink:
              to nie jest oryginalna koncówka z asortymentu skody, jest to produkt miloteca i nic przy montażu się nie spawa, do elementów chromowanych zamocowany jest pierścień z cienkiej blachy który przykręca się do obciętych rur tłumika, zarówno pierścien jak i obejma ze śrubą są elastyczne i odkształcają się podczas dokręcania do rur tłumika więc nie ma mowy o odkęceniu śruby pod wpływem drgań :diabelski_usmiech mam taką końcówkę i żadnych problemów z nią związnych nie zanotowałem
              "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• krisekpl
                Classic
                • 2009
                • 24

Piotrek_gdy faktycznie masz rację, po co kombinować jak można na stałe przyspawać, a i koszt podobny
                W takim razie następne pytanie czy przy końcówce spawanej FDC 620 001 (dedykowana do silników 2.0TDI) trzeba rzeźbić coś w zderzaku tylnym (jakieś wycięcie) czy spokojnie się zmieści bez wycinania (tylko obcięcie zagiętej końcówki wydechu)?

Komentarz

• miguello
                  RS
                  • 2008
                  • 1849

keraj998, ja mam inne doświadczenie z takimi paskami z poprzedniego auta :wink:

Komentarz

• keraj998
                    Rider
                    • 2008
                    • 359
                    • Volkswagen

miguello, milotec daje radę :diabelski_usmiech
                    "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

krisekpl, do bkd masz taką
                      FDC610 002

Ktoś na forum montował 001 do BKD i jest to możliwe ale trzeba trochę porzeźbić. Róznica między 001 a 002 to 5mm średnicy (50<>55)
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Maru 123
                        RS
                        • 2008
                        • 4660

Zamieszczone przez aldam
                        krisekpl, do bkd masz taką
                        FDC610 002
                        tak to wygląda http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=540
                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• rafał88ocp
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 164

Moje zdanie jest takie ze trzeba przyspawać te końcówki. Opaski są kiczowate a poza tym strasznie szybko gniją i przestają spełniać swoja funkcje . Pracuje w fabryce tłumików i gdyby opaska była dobrym rozwiązaniem to stosowalibyśmy je wszędzie a nie tylko tam gdzie jest to absolutnie konieczne. Ja sam mam spawane końcówki z opla insigni a mogłem je przerobić na opaski w pracy a z tego co widzę to nie masz zamiaru kupić końcówki za 20 zł z Tesco, a bywały już i takie akcje ze końcówki znajomym kradli. No ale Twoje auto , Twoja kasa
                          MOJA http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38010

Komentarz

• Lukicrx
                            Drive
                            • 2008
                            • 69

Spawać, spawać jak powyżej, wszelkie kręcenie jest proponowane tylko dla ułatwienia montażu (czyt. wyższej sprzedaży) jednak dobry fachowy spaw załatwia problem z reguły na zawsze, pamiętaj aby spaw zabezpieczyć lakierem (opóźni proces korozji) a przy spawaniu zakryć powierzchnię ozdobną końcówki bo jak się odprysk przyklei też będzie rdzewieć.
                            Synu dowiedz się czego robić nie potrafisz i nie rób tego...

Komentarz

• Chris11
                              RS
                              • 2011
                              • 1587

Odgrzeję trochę kotleta, ale w tym tygodniu będę instalował oryginalną, spawaną końcówkę i tak się właśnie zastanawiam nad tym, co powyżej napisał Lukicrx, a dokładniej o zabezpieczaniu lakierem.

Czy faktycznie po takim cięciu i spawaniu korozja może udzielać się szybciej i czym ewentualnie w takim razie zabezpieczyć to miejsce, żeby opóźnić? Farbą na wysokie temperatury? Cementem do łatania wydechów?

Komentarz

• akolo
                                Drive
                                • 2010
                                • 71

Ja mam silnik BKD i spawalem ale oryginalne koncowki od RSki. Silniki 2.0 TDi maja szersza srednice wydechu bo 55mm. Silniki 1,9TDi, 2.0 benzyna maja 50mm - temat juz przerabialem. Jak mam tez doradzic to tylko spawac. Po zimie Ci zgnije i koncowki zgubisz. Chcesz to dam namiar i kup od RSki oryginalne, koszt nawet tanszy niz tego miloteca. Nic nie trzeba wycinac w zderzaku - wszystko pasuje idalnie. Pozatym mi przyspawali i czyms jeszcze zabezpieczyli na spawach. Wyglada jakby byla oryginalnie montowana (wazne bo koncowki sa wspawane pod katem profilu zderzaka)

Komentarz

• Chris11
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1587

Końcówki już mam - oryginalne - więc wszystko się zgadza, jedynie mam właśnie obawę o to cięcie i spawanie.
                                  Co prawda, panowie w warsztacie zapewniają, że będą czymś zabezpieczali, ale wolę dmuchać na zimne i ewentualnie samemu też czymś pokryć - tym bardziej, że to nowe auto.

Komentarz

• akolo
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 71

Spokojnie, tez mam nowe, dlatego zdaj sie na panow, na pewno dobrze zrobia i bedziesz zadowolony

Komentarz

• Hawk1985
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 149
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wole się upewnić który model pasuje w koncu do wersji 1.9 tdi (50 mm)?
                                      FDC610 001 czy FDC610 002
                                      Skodzinka kochana <3

Komentarz

Pracuję...